MENÜ
Gébárti Tó

Horgászat, szórakozás, pihenés, kikapcsolódás Zalaegerszegtől 5 percre


Zalaegerszeg újság 2013.02.05

Felhívás!

Tájékoztatjuk a Gébárti tó ingatlanjával (Zalaegerszeg 0737/79 Hrsz.) szomszédos területek telektulejdonosait és használóit, hogy a ZMJV Önkormányzata megkezdi a tavat körülvevő önkormányzati, kitűzött területek rendbetételét, tisztítását, cserje és bozótirtását. A munkálatokkal kapcsolatban a ZMJV Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályán a 92-502-130-as és a 92/502-178-as telefonszámokon, vagy ügyfélfogadási időben személyesen a 2.em.215-216-os irodában bővebb felvilágosítás kérhető.

 

 

Változások az állami horgászjegy forgalmazásában

Az állami horgászjegy kiadásánál a tervek szerint a forgalmazóknak 2013-tól használniuk kellene a NÉBIH által kifejlesztett "SZÁK" névre hallgató programot. A program célja, hogy segítse az állami horgászjegyet váltók nyilvántartását és kiszűrje azon személyeket, akik rövidebb, vagy hosszabb időszakra nem jogosultak az állami horgászjegy váltására. Jelenleg még nem ismert az a végső állami döntés, hogy január 1-től a program használata online vagy offline módon fog-e indulni. 

Ha online módon indulna a forgalmazás, akkor azt jelenti, hogy az állami horgászjegyet kiadó horgászegyesület és annak a horgászati okmányokkal foglalkozó munkatársának számítógépet használva el kell érni az állami szervert és az ott rögzített horgászjegy szoftvert. A programon belül fel kell töltenie az állami horgászjegyet igénylő előírt személyi adatait, melyet követően a program engedélyezi, vagy nem a már ismert állami horgászjegy nyomtatvány kiadását, vagy annak bélyeggel történő meghosszabbítását. 

Az állam tehát ezzel a program segítségével kívánja kiszűrni azon horgászokat, akik különböző szabálysértések, vagy ritkább esetben bűntető eljárások alatt álltak, állnak és ezeknek a következményeként az állami horgászjegy váltásától három hónaptól három évig el vannak tiltva. Az állami horgászjegyek forgalmazását az elmúlt évtizedekben a horgászszervezetek végezték az állam illetékes szerveivel való szerződéses viszonyban. A forgalmazás a szerződésekben rögzítettek alapján gond nélkül folyt az ország mintegy 720 településén, ahol az egyesületek székhelyei találhatók. Az állami horgászjegyek bevételeivel is mindig megbízhatóan számoltak el az állam felé a bizományosok, a forgalmazók. 

Az új állami szoftver használati kötelezettség ugyan segít az elhatározott cél megvalósításában, de az állami horgászjegy kiadását ma még nem könnyíti meg. A horgásznak ugyanis továbbra is írásban kell előzetesen nyilatkozni a horgászattal kapcsolatos büntetlenségéről, majd a jegykiadó a szoftver segítségével meggyőződik arról, hogy valóban kiadható-e az igénylőnek az állami horgászjegy, ha igen, akkor folytatódik a már eddig is kézzel végzett okmánykitöltés és a bélyeggel való meghosszabbítás folyamata, valamit a forgalmazót terhelő a pénzkezelés, elszámolás folyamata. Az esetleges kötelező szoftverhasználat egyik pillanatról a másikra történő bevezetése megnehezíti azon kisebb és közepes horgászegyesületek ügyintézői dolgát, ahol nincs iroda és nincs számítástechnikai háttér. 

A MOHOSZ és szövetségei, az egyesületek is folyamatosan informálva voltak az év elején indult programfejlesztésről. A megismert részletekről a véleményt minden esetben megosztották az illetékes államigazgatási szervekkel és arra kérték őket, hogy legyen egy átmeneti év a programhasználat begyakorlására, az esetleg jelentkező gondok javítására, az adatbázis építésre, és nem utolsó sorban a számítástechnikai háttér megteremtésére. Amennyiben a szoftver használata kötelező lesz 2013-tól, akkor jelentősen csökkenhet azon települések száma, ahol az egyesületeknél állami horgászjegyet lehet váltani, illetve a programhasználat kezdeti nehézségei élesben a horgászok horgászati okmányokkal való ellátása során fog jelentkezni. Mindez ügyfél kiszolgálási időtöbblettel és felesleges feszültségekkel járhat úgy a horgászok, mint a kiszolgálásukat végzők számára. 

A horgászszervezetek még bíznak abban, hogy az állami horgászjegy kiadása, az egyes média hírekkel szemben, 2013. évben még offline módon, adatbázis-építéssel és a programhasználat gyakorlatával fog megvalósulni. A MOHOSZ és valamennyi megyei, területi szövetségei, 1119 horgászegyesülete és azok több mint 300 ezer horgásza érdeklődéssel várja az állami horgászjegy 2013. évi forgalmazásának lehetőségeit és feltételeit. A horgászokat elsősorban csak a váltási jogosultságuk alapján - 2013-tól már 2000 Ft-ba kerülő - állami horgászjegy megszokott, gondtalan beszerzése foglalkoztatja.

 

Indul a "SZÁK" program

Az állami horgászjegyet nyilvántartó és kiadását engedélyező "SZÁK" program januártól elindul. Az állami horgászjegyet forgalmazók eldönthetik, hogy 2013. év első félévében a programot online vagy offline módon használják. Ez átmenetileg könnyebbség a jegyet forgalmazó szövetségek és egyesületek részére. Mindezt az tette lehetővé, hogy a szövetségek álláspontja alapján a MOHOSZ a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) felé is írásban jelezte, hogy a január 1-ével történő online programhasználat, tényleges adatbázis és begyakorlott programkezelés nélkül gondokat okozhat a horgászok kiszolgálásában, növelheti az ügyfelek várakozási idejét. 

A minisztériumok megfontolták és elfogadták az országos szövetség részletes észrevételeit és a VM javaslatára a KIM úgy döntött, hogy januárban még nem írja elő a SZÁK program kötelező használatát, így egy átmeneti időszak lesz, mely offline módon lehetővé teszi a program adatbázisának építését. Várhatóan július 1-től viszont az összes állami jegy forgalmazónak már kötelező lesz a program online módú használata. Több forgalmazó szövetség és egyesületei már előzetesen jól felkészültek a program használatára, így ők megkezdhetik, megkezdik a horgászjegyek ilyen jellegű forgalmazását. Ezt a megyei halászati hatóságok a forgalmazási díjban foglalt ösztönzéssel is segítik.

A horgászokat, a horgászati okmányok megújítóit, kiváltóit a forgalmazás módszereinek változása nem érinti, nem érintheti. Valamennyi állami horgászjegy forgalmazó arra törekszik majd, hogy gondok nélkül ki tudja szolgálni a horgászokat és az állami horgászjegy váltása ne okozzon időbeli többlet terhet, sem az ügyintéző, sem a jegyet igénylő számára. A program egyik célja az állami jegy váltásától eltiltottak kiszűrése pedig maradéktalanul megvalósulhasson. 

Végül, tehát minden horgász továbbra is az egyesületét keresse fel horgászati okmányainak megújítása érdekében és egyesülete már új módon, de a horgász számára remélhetőleg nem észlelhetően szolgálja ki állami horgászjeggyel.

Forrás:mohosz.hu

 

Hírek

  • Fogások

    Amennyiben sikeres volt a horgászat, és fotó is készült a halakról,küldjétek el,a Fogások között szívesen bemutatjuk

  • Tilalmi idők

    Süllő: március 1-április 28.

    Balin: március 1-április 28.

Szavazás

Mi a véleményetek,milyen lesz a március?
Hideg van még,nem mozognak a halak
Ponty is lesz a keszeg mellett
A keszegek megindulnak
Asztali nézet